caribe

Ay, ay, ay Caribe

Mi foto
Dejamos nuestros trabajos, nuestra casita, nos despedimos de nuestros amigos y de la maravillosa ciudad de Madrid. Nos vamos al Caribe a pasar la crisis. Yes we can

2 abr 2009

Kuna Yala ja Panama

Kuna Yala-heimo vastaanotti meidat sydamellisesti paratiisisaarilleen poukkoisen venematkan jalkeen Kolumbiasta Panamaan. Asuimme perheen kanssa, joka ei ollut koskaan aikaisemmin pitanyt vieraita luonaan. Nukuimme veden aarella riippukeinuissa ja soimme tuoretta kalaa ja ayriaisia joka paiva, jotka perheen miesvoima kavi nappaamasta merelta muutamassa tunnissa.

Perhe koostui isoaidista, joka oli aluksi hissukseen, mutta lopulta pulputti kuna-kielta niin, ettei loppua meinannut tulla, seka pariskunnasta Adilina ja Eusevio, jotka molemmat juttelivat jotain espanjan ja kunan valimaastoa. Opettivatpa he meille vahan kuna-kieltakin!

Erikoista Kunissa on, etta he asuvat viela ilman sahkoa, juoksevaa vetta ja vessaa. Heidan paatoimentulonsa on kookosten hoitaminen ja kankaiden kutominen. Nainen on perheen paa, joka saa kasvatuksen, koulutuksen ja joka hoitaa perheen talouden.

Bane mano (nahdaan taas) Adilina ja Eusevio seka isoaiti ja Tzigu-koira!

San Blas saarilta jouduimme yllattaen kuumaan ja saasteiseen Panaman kaupunkiin. Mita ihmetta? Kaupunki on kuin amerikkalaisista elokuvista, ihmiset kutsuvatkin sita pieneksi Miamiksi, ainut vain, etta Panamassa puhutaan varmaan enemman englantia kuin Miamissa.

Panama on pilvenpiirtajia, isoja ostoskeskuksia, kanava ja sen museo (joka on nakemisen arvoinen) mukavia ihmisia eri vareissa ja roduissa. Kolumbian jalkeen ihmetytti, etta Panamassa on kuin onkin bussipysakit, mutta pysahtymisnappi edelleen puuttuu. Taytyy vaan huutaa kovaan aaneen, kun haluaa pois kyydista. Ja kyyti maksetaan aina jalkikateen.

Panamassa voi sattua kaikennakoista ja niinhan meille tapahtuikin... Yhtena iltana riideltiin kiinalaisten kanssa pesulan hinnasta, toisena meidat yritettiin ryostaa bussiin noustessa, ja kolmantena mentiin jo poliisin juttusille, kun meita haluttiin veloittaa bussimatkasta, josta puolet Pablo joutui seisomaan (3 tuntia). Eli suosittelemme Panamaa mukavaksi, mutta nopeaksi visiitiksi.

Ennen Costa Ricaan siirtymista naimme viela Boqueten kylan, joka se kyllakin tarjosi parastaan. Boquete on amerikkalaisten elakelaisten suosikkikohde, koska kyla oli joskus mainittu jossain lehdessa parhaaksi paikaksi viettaa elakevuosia. Viimeiset 10 vuotta onkin ollut melkoista muuttoliiketta Amerikan ja Panaman valilla. Jenkkien puheenaiheet lipuivat jossain Obaman, kriisin ja hyvinvoinnin seuduilla. Ei kiiretta, ei huolia, Boquetessa elama on puhdasta ja laadukasta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario